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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  23/08/2020
Data da última atualização:  28/08/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  COSTA, T. C. e C. da; VIANA, J. H. M.; RIBEIRO, J. L.
Afiliação:  THOMAZ CORREA E CASTRO DA COSTA, CNPMS; JOAO HERBERT MOREIRA VIANA, CNPMS; Juliana Leite Ribeiro, Universidade Federal de São João del-Rei.
Título:  Models for semideciduous seasonal forest production of leaves and deciduousness: recent perspectives.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: YU, H. (ed.). International research in environment, geography and earth science. Hooghly: Book Publisher International, 2020.
Volume:  v. 2.
Páginas:  p. 41-72.
DOI:  978-93-90149-38-4
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The climate, mainly the water availability and temperature, drives the renewal of biomass in seasonal forest ecosystem, and the greenness and leaf area of its canopy are responsive by climate variations. The renewal of leaves indicated by deciduousness can be model to obtain the estimates of this component as an additional compartment of the ecosystem carbon sink. In this study was investigated the relationship between litterfall, climate variables, Leaf Area Index (LAI), and Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) in semideciduous forests, to test models to explain the leaf production and deciduousness by time. The data were obtained in satellite images and in plots installed at forest monitoring sites, visited monthly. The tests were conducted in eight semideciduous forest fragments. Permanent plots were monitored monthly and LAI measurements and weighing of litterfall deposited in nets. In this time, Landsat and IRS satellite images were obtained and processed for generation of NDVI. The water balance was calculated for each day. The relationship among the variables ?leaf dry weight?, ?LAI?, ?NDVI? and climate variables were verified and regression models was build and evaluated. With monitoring of the sites, the model was validated and reviewed with new variables and data and three equations were compared. It is possible to estimate the fall and renew of leaves biomass in semideciduous forests with reasonable precision. This study showed that only the leaf componen... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  NDVI; Thornthwaite.
Thesagro:  Carbono; Ecossistema; Floresta; Folha; Mudança Climática.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29338 - 1UPCPL - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/12/2020
Data da última atualização:  23/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BORGES, R. M. E.; LIMA, M. A. C. de.
Afiliação:  RITA MERCIA ESTIGARRIBIA B FAUSTINO, CPATSA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA.
Título:  Genetic parameters and variability for commercial and nutritional quality attributes in pumpkin genotypes.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n. 1294, p. 141-148, 2020.
DOI:  10.17660/ActaHortic.2020.1294.18
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição do Proceedings of the VI International Symposium on Cucurbits, Ghent, Belgium, jul. 2019.
Conteúdo:  This study aimed to estimate genetic parameters and variability for traits associated with the commercial and nutritional quality of fruit pulp in 12 pumpkin genotypes. The results of ANOVA and those associated with genetic parameters indicate the existence of variability in the genotypes under assessment. A greater influence of genetic factors was observed in the expression of characteristics associated with the evaluated variables, except for the soluble solids content and the titratable acidity. Heritability values were high, varying between 67.9% for titratable acidity and 96.1% for the proportion of ?-carotene in relation to the total carotenoids content. Principal Component Analysis (PCA) evidenced four divergent groups of genotypes for the characteristics assessed. The results indicate a favorable situation for selection and promising advances in the next stages of the breeding program, aiming to obtain elite lines.
Palavras-Chave:  Variância fenotípica; Variância genética.
Thesagro:  Abóbora; Carotenóide; Cucúrbita Moschata; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal.
Thesaurus NAL:  Carotenoids; Genetic variance; Genotype; Pumpkins.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59302 - 1UPCAP - DD
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